Warmtepomp installatie: feiten en fabels
Ooit overwogen uw huis te verwarmen met strijkijzers?
Uiteraard zal 99,9% van de mensen nee zeggen op deze ietwat ‘gekke’ vraag. Dat lijkt ons overigens ook het enige logische antwoord. Maar waarom stellen we deze vraag eigenlijk? Simpel: om uw aandacht te trekken, zodat we u kunnen vertellen dat bij de installatie van een warmtepomp er toch regelmatig sprake is van het ‘strijkijzer-effect’. Hoe dat zit, leggen we u graag uit.
Een rendement van één op één is een slechte score
Natuurkunde is misschien niet voor iedereen het favoriete vak, maar voor dit verhaal is dit natuurkundige basisprincipe van groot belang. Tenminste, als u uw huis wilt verwarmen en een comfortabel binnenklimaat wenst tegen de laagst mogelijke kosten. De belangrijkste uitdaging voor een aanzienlijke besparing is om uit één eenheid energie zoveel mogelijk eenheden warmte te halen.
Een voorbeeld dat iedereen kent: een auto die 1 op 15 rijdt, oftewel 15 kilometer kan afleggen op één liter brandstof. Hoe zuiniger de auto, hoe verder u komt met dezelfde hoeveelheid energie.
SCOP
SCOP of prestatiecoëfficiënt bij warmtepompen
Laten we beginnen bij een nieuwe cv ketel HR++. Die levert gemiddeld genomen een rendement op van maximaal 100%. De verhouding tussen energie en warmte wordt uitgedrukt in de SCOP (Seasonal Coefficient of Performance). De cv ketel levert een SCOP van maximaal 1, wat in ons voorbeeld van de auto 1 op 1 betekent. Bij een goede warmtepomp installatie kan de SCOP oplopen tot 4 of hoger. Onder ideale omstandigheden is zelfs een SCOP van 8 haalbaar.
Veel loze beloftes in de markt
In de praktijk zien wij echter dat veel installaties, zoals de hybride warmtepomp, de mono block warmtepomp en de lucht water warmtepompen, niet eens in de buurt van de SCOP 4 komen, terwijl veel leveranciers en installateurs dit wel beloven. De voorgespiegelde rendementen zijn te vaak gebaseerd op ideale omstandigheden, maar wat betekent dat in de praktijk?
Waarom niet elke warmtepomp het beloofde rendement haalt
Terug naar het voorbeeld van de auto. Iedereen snapt dat een auto met vier personen, een volle kofferbak, een dakkoffer op het dak en een snelheid van 160 km/u op de Duitse snelweg niet de eerder genoemde 1 op 15 zal halen . Dit principe geldt ook voor warmtepompen. Maar waardoor halen veel installaties de beloofde rendementen niet?
Het Nederlandse klimaat is een uitdaging
De grootste boosdoener is ons Nederlandse weertype. De meest gekochte warmtepompsystemen, zoals de hybride warmtepomp (die gecombineerd wordt met een nieuwe of bestaande cv ketel) en split unit warmtepompen met buitenunit, functioneren niet optimaal tussen 0 en 5 graden bij een hoge luchtvochtigheid. Toch zijn dit in de maanden oktober tot en met maart de meest voorkomende weersomstandigheden. En juist in die maanden wilt u dat uw warmtepomp optimaal presteert bij het verwarmen van uw woning.
In plaats van een gewenste SCOP van minimaal 4, is er op veel dagen maar een SCOP van 1. Op die momenten schakelt de warmtepomp 100% over op het elektrische noodelement, waardoor u één eenheid elektriciteit omzet in slechts één eenheid warmte. Anders gezegd: op deze dagen kunt u net zo goed uw huis verwarmen met strijkijzers!
Het commerciële speelveld van de warmtepomp installatie
U begrijpt inmiddels wel waarom de grote spelers, veelal energieleveranciers, producenten van installaties en landelijke installateurs u deze versie van het verhaal liever niet vertellen. En hoewel voldoende isolatie en het vervangen van oude radiatoren door nieuwe radiatoren of vloerverwarming, de prestaties van een warmtepomp installatie kunnen verbeteren, is dit zeker niet de doorslaggevende factor.
Met mooie spotjes, waarin geweldige rendementen centraal staan, wordt u als consument verleid om de switch te maken naar een gasvrije woning. Laten we het erop houden dat binnen de regels handig wordt gecommuniceerd. Maar hoe ziet u als consument door de bomen het bos nog?
Warmtepomp kopen? Neem pas een besluit als u het hele verhaal kent
KlimaatConcept is al jaren specialist in de aanleg van warmtepomp installaties, sinds ver voordat de verduurzamingshype begon. Wij realiseren dan ook altijd een goed aangelegde installatie met een lange levensduur, die daadwerkelijk het comfortabel binnenklimaat levert, waar u om vraagt. En wel 12 maanden per jaar.
Wij durven zo stellig te zijn, omdat we na jaren van onderzoek en op basis van meerjarige metingen bij onze klanten, inmiddels goed weten hoe we het Nederlandse weertype het hoofd kunnen bieden. Die kennis gebruiken we, zodat uw warmtepomp efficiënter werkt en er geen warmte verloren gaat.
Welke warmtepomp past het best bij u?
Onze aanpak is anders. Een goed werkende warmtepomp installatie is een investering en geen standaard product maar maatwerk. Een weloverwogen aanschaf begint dan ook bij een deskundig en eerlijk advies.Wij nemen de tijd, leren u en uw leefomgeving kennen en kijken of uw woning geschikt is en naar alle verdere randvoorwaarden. Daaruit volgt ons advies met de beste warmtepomp voor uw specifieke situatie, wensen en woongedrag. Dit advies onderbouwen we met feiten, want als wij een SCOP beloven, dan leveren we die ook!
Onze aanpak garandeert niet alleen een goede installatie, maar ook een efficiënte werking, lagere energiekosten, een langere levensduur en een optimaal rendement op uw investering.
Slimme software voor monitoring
Sterker nog, om volledige transparantie te bieden, maken wij gebruik van slimme software waarmee u 365 dagen per jaar kunt monitoren hoe efficiënt uw warmtepomp presteert. Geen loze beloftes, maar harde cijfers waarop u kunt vertrouwen.
Is uw interesse gewekt?
Wilt u meer weten over de meest geschikte warmtepomp voor uw woning? Laat u goed adviseren en vraag hier direct uw gratis adviesgesprek aan.