Ziet u door de bomen het bos nog als het gaat over een warmtepomp voor in een woning?

Een hybride warmtepomp, een all electric warmtepomp, een lucht warmtepomp, een bodem warmtepomp om maar eens een paar soorten warmtepompen te noemen. Hoe maak je nu een weloverwogen keuze uit al deze verschillende soorten warmtepompen? Naast de werking van een warmtepomp, zijn ook vragen over, hoeveel elektriciteit gebruikt een warmtepomp, hoeveel kosten zitten er aan het onderhoud van een warmtepomp en is mijn bestaande woning geschikt voor een warmtepomp relevant. Daarom hebben wij onze kennis over dit onderwerp voor u op een rijtje gezet. Dit zodat u tot een weloverwogen keuze komt. Mocht u persoonlijk advies willen op dit vlak maak dan een afspraak met onze energie adviseur. Maak een afspraak

Allerlei soorten warmtepomp systemen

Werking warmtepomp

Warmtepompen werken het beste in een goed geïsoleerd huis

In principe kan een warmtepomp in elk huis worden geplaatst. Dus zowel in een oud huis als een nieuw huis. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe hoger het te behalen rendement. Want dan werkt een warmtepomp het beste en levert hij het maximale rendement op. Zorg dus dat je woning een hoge isolatiewaarde heeft. Denk daarbij aan goed geïsoleerde vloeren, muren en daken en natuurlijk ook aan dubbel glas. Logisch. Want anders vliegt in de winter de warmte naar buiten en stook je voor de mussen. Omdat een goed geïsoleerde woning in de zomer ook extra warm kan worden is het handig dat je met veel warmtepompen ook kunt koelen.

Wamrtepomp in en goed geisoleerd huis

Wil je weten of jouw woning voldoende geïsoleerd is en waar er nog ruimte voorverbetering ligt, check de website van de rijksoverheid.

Een warmtepomp werkt goed in combinatie met vloerverwarming en convectoren.

Een warmtepomp is een lage temperatuur verwarming systeem. Dat betekent dat hij het huis verwarmd met ‘lauw water’. Hoe lager de centrale verwarming water temperatuur hoe hoger het rendement van de installatie. Vloerverwarming is zeer geschikt om met lage temperatuur verwarming toch een voldoende warmte te bieden, ook op koude dagen. Andere soorten lage temperatuur radiatoren zijn wandverwarming, plafondverwarming en bepaalde laag temperatuur radiatoren en convectoren. Convectoren zijn een soort radiatoren met een ingebouwde ventilator.

Lopen op vloerverwarmingConvector verwarming

Een warmtepomp kan bijzonder duurzaam worden ingezet.

Met een warmtepomp van KlimaatConcept verwarm je en koel je je huis op een uitermate milieuvriendelijke manier. De warmte voor je huis wordt niet gemaakt door gas in een cv ketel te verbranden, met alle CO2 uitstoot van dien, maar wordt vrij uit de natuur gewonnen. Die warmte voor je huis bestaat dus al en kan steeds opnieuw worden gebruikt. Steeds opnieuw aardgas verbranden is nergens voor nodig. Bovendien is warmte uit de natuur helemaal gratis!

Er is alleen wat stroom nodig om die warmte uit de natuur je bestaande woning in te halen. Wanneer je die stroom groen inkoopt of zelf opwekt met je zonnepanelen is je CO2 uitstoot heel erg klein.

Warmte uit de natuur halen

Een goed gekozen warmtepomp is heel energiezuinig.

Een elektrische warmtepomp haalt het overgrote deel van de warmte voor je huis gratis uit de natuur. Dit gratis aandeel kan wel oplopen tot 80%. Alleen die laatste 20% komt uit je stopcontact. Daardoor ontzie je met een warmtepomp niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee.

Bij een elektrische cv ketel of een infrarood paneel komt de warmte voor 100% uit je stopcontact. Als je daar dezelfde hoeveelheid warmte wilt maken als met de warmtepomp is je energierekening dus 5 keer zo hoog!

Bij een hr ketel komt 98% uit je gasleiding en 2% uit je stopcontact als je daar dezelfde hoeveelheid warmte mee wilt maken als met de warmtepomp is je energie rekening minimaal 2x zo hoog.

Een warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een airco of een koelkast.

Een koelkast onttrekt warmte aan de kaas en het biertje die er in liggen en geeft die warmte via het ‘rek’ op de achterkant weer af aan de omgeving. Eigenlijk doet een warmtepomp hetzelfde. Hij transporteert warmte van de ene plek naar een andere plek. Bijvoorbeeld uit de aarde, het water of de buitenlucht naar jouw comfortabele woonkamer. Dit ‘koelkast principe’ is het centrale principe van alle klimaatinstallaties bij KlimaatConcept.

Een warmtepomp is in veel uitvoeringen beschikbaar.

Er zijn veel verschillende soorten warmtepompsystemen beschikbaar. Dat kan heel verwarrend zijn. Het is bijna uitgesloten dat je zelf de voor jou meest geschikte warmtepomp selecteert. Advies van een vakvrouw of vakman is voor een goede keuze onontbeerlijk. Wat voor jou het optimale systeem is hangt af van het verwarmingssysteem in je woning, de beschikbare bronnen rond je woning, het vermogen dat je nodig hebt en je investeringsruimte. Ook kan de geluidsgevoeligheid van je omgeving een rol spelen.

Systemen warmtepomp

Een warmtepomp in combinatie met een boiler voor douchewater.

Omdat woningen vaak goed geïsoleerd zijn is er voor de verwarming niet een hele grote warmtepomp nodig en blijft de investering beperkt. Het gebruiken van een relatief kleine warmtepomp betekent echter wel dat de warmtepomp niet altijd voldoende warm water kan produceren om de douche ‘bij te houden’. Om dit tekort te ondervangen wordt een boiler geplaatst om het gevraagde warme water toch te kunnen leveren. In zo’n boiler wordt een hoeveelheid douchewater op voorraad gehouden die voorkomt dat de douche de warmtepomp inhaalt. Het gebruik van een douchekop die zuinig met het water omgaat helpt natuurlijk ook.

Boilers kunnen opgenomen zijn in de binnenunit van de warmtepomp. Grotere boilers (van 200 tot 2000 liter) worden vaak vrijstaand geplaatst en zijn beschikbaar met een stalen of een roestvrijstalen binnenketel.

Een all electric warmtepomp wordt vaak aangeduid met een verwijzing naar het bron- en warmte-afgeef systeem waarvoor hij is bedoeld.

Volledige elektrische verwarming systemen

Een lucht water warmtepomp haalt de gratis warmte dus uit de buitenlucht en geeft de warmte af aan (cv)water. Een zelfde benaming gaat dus op voor een water water of een lucht lucht systeem. Een brine warmtepomp is eigenlijk een water-water warmtepomp maar dan geschikt voor het toepassen van water met een antivriesmiddel (meestal glycol). De benaming ‘hybride systeem’ wil zeggen dat de warmtepomp intensief samenwerkt met een andere warmtebron zoals bijvoorbeeld een cv ketel. Echter een warmtepomp die gebruik maakt van meerdere bronsystemen tegelijk bijvoorbeeld buitenlucht en bodemenergie wordt ook een hybride warmtepomp systeem genoemd.

Een ‘split type’ lucht-lucht warmtepomp, ‘aircoheater’ of airconditioner.

Split-type lucht-lucht elektrische warmtepomp wordt vooral ingezet als airco om een ruimte te koelen. Maar in veel gevallen kan er ook prima mee worden verwarmd. Ze worden veel toegepast voor het verwarmen van afzonderlijke vertrekken, vakantiewoningen en eenvoudige senioren woningen. Voordeel is de relatief lage aanschafprijs en de montage die vaak maar weinig impact heeft. Er is wel een specialist nodig voor de inbedrijfstelling en er moet een geschikte opstelplaats voor de buitenunit beschikbaar zijn om geluidsoverlast te voorkomen.

Een ‘split type’ lucht-water warmtepompen wordt veel toegepast voor kleinere capaciteiten.

Split-type warmtepompen bestaan uit een binnen- en een buitendeel met daartussen een set leidingen waar speciaal koelgas in zit. Deze warmtepompen worden veel toegepast, het rendement is gemiddeld, er is altijd een specialist nodig voor de inbedrijfstelling vanwege het koelgas. De investering is relatief laag maar de buitenunit vraagt wel een geschikte opstelplaats in verband met het voorkomen van geluidsoverlast.

Een ‘mono block’ lucht-water warmtepomp laat zich eenvoudig installeren.

Warmtepomp lucht water mono block

Bij een mono-block warmtepomp is nagenoeg de complete installatie is ondergebracht in de omkasting van de buitenunit. Ook deze warmtepompen worden veel toegepast, vooral op plaatsen waar binnen geen ruimte is voor een binnenunit of wanneer het inzetten van een ‘koelgas specialist’ niet gewenst is. De investering is gelijk of iets hoger dan van een split type warmtepomp. Voordeel is de relatief eenvoudige montage. Een nadeel kan zijn dat het verwarmingswater dus buiten de woning wordt opgewarmd wat vorstgevaar met zich mee kan brengen. Deze warmtepomp moet daarom ook direct op of tegen de woning worden aangebracht. Ook hier speelt eventueel het risico van geluidsoverlast. Een beperkt aantal mono-block systemen zijn geschikt voor binnen opstelling.

Een brine warmtepomp is voor veel verschillende bronsystemen geschikt.

Een brine warmtepomp staat binnen opgesteld en ziet er vaak uit als een soort wasmachine of een grote koelkast. Omdat deze warmtepomp de gratis warmte uit de natuur ‘ophaalt’ met water of een water-glycol mengsel is er grote vrijheid in het kiezen van een gunstig bronsysteem of een combinatie van bronsystemen.

Een brine warmtepomp systeemEen brine warmtepomp aanleg systeem

Bronsystemen

Bodemenergie als bronsysteem.

Warmte uit de bodem of ‘bodemenergie’ is een hele robuuste bron van warmte. De voorraad warmte in de bodem is nagenoeg onbeperkt. De warmte wordt uit de bodem gehaald met een zogenaamde gesloten bodemwisselaar. Een bodemwisselaar bestaat uit een set kunststof slangen dat tot wel 300 meter diep in de bodem kan worden aangebracht. Door dit slangensysteem circuleert dan de het water-glycol mengsel (de brine). Dit mengsel wordt diep in de ondergrond opgewarmd en geeft deze warmte weer af in de warmtepomp. Voordeel van bodemenergie is het hoge rendement ten opzichte van bronsystemen die warmte uit de buitenlucht halen. Dit komt doordat de bodem gemiddeld een stuk warmer is dan de buitenlucht, zeker in de winter als het buiten vriest en de warmtepomp echt aan de bak moet. Een ander voordeel is dat een bodemwisselaar een mensenleven lang mee kan, geen geluid maakt en niet zichtbaar is. Nadeel is wel dat bodemenergie een hogere investering vraagt en dat er een geschikte buitenruimte beschikbaar moet zijn waar de bodemwisselaar kan worden aangebracht.

Open water als bronsysteem.

Steeds vaker wordt er ook gratis warmte gewonnen uit open water, zoals recreatieplassen, havens en kanalen. De gemiddelde water temperatuur is dermate hoog dat open water zeer geschikt is als bron van warmte voor een warmtepomp. De warmte wordt geoogst met een gesloten waterwisselaar. Net als bij de gesloten bodemwisselaar circuleert door deze wisselaar het water-glycol mengsel. Het open water zelf wordt dus niet opgepompt door de warmtepomp. Dit voorkomt vervuiling en onderhoud.

Open water als bron warmtepomp systeem

PV-T panelen als bronsysteem.

PV-T panelen zijn eigenlijk watergekoelde zonnepanelen. Aan de voorkant ziet hij er uit als een zonnepaneel en wekt hij ook gewoon stroom op. Het paneel benut hiervoor de UV straling van de zon. De zon zendt echter ook infrarood straling uit die wij kennen als ‘warmte straling’.

PV-T panelen geven die die infrarood warmte door aan het waterglycol mengsel door een warmtewisselaar wordt geleid die tegen de achterkant van het paneel is aangebracht.

Voordeel van dit systeem is dat een gekoeld paneel meer stroom oplevert en dat de warmtepomp een nagenoeg onzichtbare bron tot zijn beschikking heeft die ook nog eens geen geluid maakt!

KlimaatConcept heeft PVT panelen geplaatstPVT panelen gebruikt als bron

Klimaatconcept biedt beheer overeenkomsten.

KlimaatConcept biedt beheer overeenkomsten

De optimale werking van een warmtepomp kan alleen worden bereikt wanneer die met enige zorg wordt gevolgd en beheerd. Klimaatconcept biedt beheer overeenkomsten waarin we elk kwartaal met aandacht naar de prestaties van uw systeem kijken. We vergelijken die prestaties met de verwachting en de ontwerp gegevens. Dat kan leiden tot aanpassingen in de instellingen of adviezen voor optimalisatie. Wijzigingen van het gebruik door veranderende gezinsomstandigheden bijvoorbeeld kunnen ook aanleiding zijn voor het aanpassen van instellingen.

Jaarlijks bezoeken we de installatie op locatie en voeren dan preventief onderhoud uit en doen diverse controles. Al met al garanderen wij met de beheer overeenkomst de goede werking van de installatie tot die een leeftijd heeft bereikt van 15 jaar.

De beheerovereenkomst is beschikbaar in een abonnementsvorm en alleen voor Ecoforest warmtepomp installaties die aan onze kwaliteitsnormen voldoen.

De Ecoforest warmtepompen van KlimaatConcept.

Bij KlimaatConcept installeren we vooral warmtepompen van het merk Ecoforest. Dat is een slimme brine warmtepomp die op veel manieren in te zetten is. Zo kan deze warmtepomp zonder aanpassingen worden aangesloten op alle mogelijke bronsystemen en zelfs op meerdere bronnen tegelijk.

Groot voordeel hiervan is dat het mogelijk is om later nog van bronsysteem te wisselen of een bronsysteem toe te voegen wanneer die beschikbaar komt. Zo zijn er bijvoorbeeld klanten die de investering in bodemenergie nog even uitstellen en eerst een aantal jaren buitenlucht als bron gebruiken.

Ecoforest warmtepompen zijn niet alleen flexibel bij het ophalen van de warmte maar ook bij het weer afgeven van de warmte aan uw woning. Zo kan de warmtepomp bijvoorbeeld tegelijkertijd verschillende cv watertemperaturen leveren. Dit is handig als u voor de convectoren of naar de schuur een andere watertemperatuur nodig hebt als voor de vloerverwarming.

De Ecoforest warmtepomp hoeft niet te worden bediend, de werking is geheel automatisch. De regeling is zo slim dat ze zelfs kan reageren op de weersvoorspelling van de KNMI of een overproductie van de eigen zonnepanelen. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van beschikbare energie en onnodige pieken in het verbruik voorkomen.

De Ecoforest warmtepompen kunnen gekoppeld worden aan het internet en op die manier door ons worden benaderd om eventueel instellingen aan te passen.

Voordelen

Je investering in een klimaatinstallatie haal je er dubbel en dwars uit.

Natuurlijk. Een warmtepomp laten installeren in je bestaande woning brengt een flinke investering met zich mee. Maar die kun je vaak, zeker met de hoge gasprijzen van vandaag, in een aantal jaren terug verdienen. Met een klimaatinstallatie van KlimaatConcept kan je maandelijkse energierekening fors omlaag. Zeker in combinatie met je eigen zonnepanelen en wanneer je woning ook nog eens goed geïsoleerd is.

Daarnaast is het mogelijk om bij het Nationaal Warmtefonds een Energiebespaarlening af te sluiten tegen een aantrekkelijk lage, vaste rente. Ook kun je als ‘groene’ investeerder een gunstige hypotheeklening of regeling groenprojecten aanvragen tegen een extra aantrekkelijk tarief.

Investering uit je klimaatinstallaties halen

Met een klimaatinstallatie van KlimaatConcept stijgt je bestaande woning in waarde.

Als je een warmtepomp laat installeren krijgt je woning een groen energielabel. In combinatie met een goede isolatie en zonnepanelen ga je mogelijk zelfs naar A+++. Dat betekent ook een flinke plus als je je bestaande woning gaat verkopen. Want de koper is dan namelijk verzekerd dat het huis aan de hoogste duurzaamheidseisen voldoet en dat de energierekening tot in de lengte van jaren bijzonder laag zal zijn. Daar betaalt de koper vanzelfsprekend graag een meerprijs voor.

De investeringssubsidie duurzame energie op warmtepomp.

Klimaatinstallaties met subsidies overheid

De Nederlandse overheid wil huishoudens stimuleren om over te stappen van fossiele brandstoffen zoals aardgas naar duurzame energie om hun huizen mee te verwarmen. Daarom subsidieert de overheid investeringen in duurzame energievoorzieningen zoals klimaatinstallaties, warmtepompen, zonnecollectoren en zonnepanelen. Daarbij gaat het bepaald niet om kleine bedragen en betreft al snel enkele duizenden euro’s. Uitgebreide informatie hierover tref je op RVO.nl

Ook zijn er gemeenten die extra subsidie geven, bijvoorbeeld als de woning een monument betreft of een andere specifieke situatie.

Meer weten over een warmtepomp klimaatinstallaties van KlimaatConcept? Of het nu bestaande woningen of nieuwbouw betreft, maak een afspraak.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram