Warmtepomp, verwarm of koel je huis met aardwarmte

Onze omgeving zit vol met energie. Met een warmtepomp kan deze energie uit de natuur (aardwarmte) worden gebruikt als verwarmingswarmte of voor de verwarming van water. Warmtepomp systemen zijn daarmee erg duurzaam en maken gebruik van warmte uit lucht en de bodem of water. Deze bron voor warmte is onuitputtelijk en kosteloos beschikbaar: buitenlucht, en grond- of oppervlaktewater zijn immers altijd toegankelijk.

Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen, maar de basis werking is eigenlijk altijd hetzelfde. De zon en magna houden de aarde op een constante temperatuur van 10 graden. Met een warmtepomp wordt deze gratis aardwarmte benut voor verwarming en koeling van huizen en panden. Het warmtepompsysteem bestaat meestal uit drie gesloten circuits:

  • De bodemwarmtewisselaar
  • De warmtepomp
  • Het afgiftesysteem

 

Warmtepomp voor verwarming

De warmte in het afgiftesysteem kan vervolgens op veel manieren worden gebruikt. Bij voorkeur door aansluiting op een afgiftesysteem voor zogenaamde lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming of wandverwarming. Daarnaast is er nog een speciaal voor de warmtepomp ontwikkelde boiler voor het warme water in huis.

Warmtepomp voor koeling

De warmtepomp met een geïntegreerde koeling kan ook koelvermogen genereren en daardoor bij hoge buitenwarmte voor een aangename binnen temperatuur zorgen. De bodemwarmtewisselaar wordt hierbij gebruikt om koeling te leveren. De compressor wordt hierbij niet gebruikt. Afdracht kan geschieden via de vloer, wand en plafond of via ventilator convectoren (fancoil units)

Een bijkomend voordeel is dat bij het verwarmen via een warmtepomp een heel comfortabel binnenklimaat ontstaat zonder koude zones. Bij het koelen van een woning ontstaat bovendien niet de tocht die veel mensen bij Airco ervaren. Door een steeds grotere afzet en bestaande warmtepompsubsidie

is de kostprijs van een warmtepomp systeem flink gedaald waardoor de terugverdientijd aanmerkelijk is verkort

Aardwarmte is een duurzame energiebron

Aardwarmte gebruiken met een warmtepomp systeem kan een efficiënte oplossing zijn. Dat leidt tot minder stoken van kolen voor de elektriciteitscentrales en dus ook minder CO2 uitstoot. De gewonnen aardwarmte vervangt de inzet van fossiele brandstoffen vrijwel volledig. Aardwarmte is een duurzame energiebron, want de voorraad is onuitputtelijk.

Warmtepomp airco's

Warmtepomp airco's

Airconditioners zouden in ons klimaat overbodig en zelfs ecologisch onverantwoord zijn.


Lees meer...

Home nieuws

Wat vind u herkenbare symptomen van een moeilijk te beheersen klimaat in een gebouw.

Lees meer...
Copyright